sâmbătă, 1 februarie 2025

Cheltuieli, PFA si SRL

Ca urmare a intrarii in vigoare a Ordonantei de Urgenta nr. 156/2024 privind unele masuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice pentru fundamentarea bugetului general consolidat pe anul 2025, firma jumatatii mai bune a trecut de anul acesta de la platitoare de impozit pe venit (3%) la impozit pe profit (16%). Desi la prima vedere pare ca ar fi dezavantajata, lucrurile stau exact invers, pentru ca ea are rulaj de marfuri mare (implicit venit mare) si profit mai mic. La un calcul sumar, anul trecut a platit ca si impozit aferent venitului de 1,3milx0.03% = 39 mii lei. La un profit de 160 mii lei, ar fi platit x0.16% impozit pe profit = 25 mii lei.

Simplificat, de anul acesta va plati impozitul (pe profit) cam la jumatate din valoarea pe care o platea pana acum. Asta ar fi prima modificare pentru SRL-ul ei, a doua ar fi ca, implicit, avand un impozit mai mare pe profit, cheltuielile pentru firma ei vor fi de anul acesta in formula - bun cumparat - 19% TVA, - 16% impozit pe profit -10% impozit pe dividende (chiar daca adunat 19+16+10=45, aceste procente se aplica succesiv profitului brut si nu ajung la 45%) = aprox 34%, bani pe care nu ii mai da statului daca isi cumpara ceva pentru firma.

In conditiile in care ,,ai reducere" 34% la orice ai cheltui, te uiti cu alti ochi la cheltuieli. O masina de 10 mii euro costa de fapt 6,6 mii, si tot asa. Cum are sediu (relativ) nou - probabil cea mai buna investitie (in special pe parte de confort - structura de zidarie de caramida de 38cm - inertie termica mare - si termoizolatie de 20cm - rezistenta termica buna - rezulta variatii de temperatura mici atat vara cat si iarna, cu consum de energie redus) facuta pentru SRL-ul ei - masina relativ noua, partea de amenajare interior - mobila, doatari, AC, echipamente IT si ce se mai poate aduna intr-un sediu - sunt de cca 4 ani, probabil ca nu va reusi sa aiba cheltuieli foarte mari, dar in mod cert o sa imbunatatesc si mai mult partea de comfort, si devine foarte avantajos pentru ea sa isi mareasca salariul.

La mine lucrurile stau exact invers, OUG nr. 156/2024 elimina si facilitatile din constructii si imi tranteste si pragul de 250k euro pentru impozit pe profit de 16%, impozit care ma dezavantajeaza pe mine, deoarece eu prestez servicii, nu rulez marfuri, si veniturile mele sunt simtitor mai apropiate de profit in comparatie cu cei care ruleaza marfuri. In 30 dec.2024, cu putin ajutor din partea colaboratorilor, as mai fi avut posibilitatea de a factura inca 50 mii euro si ajungeam in felul acesta la venituri totale de cca 290k pentru anul 2024 (se cumuleaza activitatea SRL cu activitatea PFA). Asa ca veniturile s-au oprit aproape de limita stabilita de guvern, limita care deja imi este cam mica, pentru anul acesta.

Daca la mine impozitul pe venit a fost de cca 30 mii lei, impozitul pe profit 16% ar fi fost de 70mii lei daca as fi trecut de pragul de 250k euro (pierdeam 8k euro). Asta pentru ca eu nu am cheltuieli mari, cea mai mare cheltuiala a mea o reprezinta salariile (care sunt si mai mari de la 1 ian 2025), urmate la mare distanta de masuratori topografice, rapoarte de expertiza tehnica si verificari tehnice de specialitate. Chirie nu platesc, iar cheltuielile cu autoturismele sunt relativ mici, cca 50mii lei/an (tinand cont de faptul ca am parcurs in interes de serviciu 125k km, din care eu cca 65 mii km iar cei trei angajati cam 60 mii km - am alergat mai mult decat toti trei la un loc LOL - daca scad asigurarile pentru 4 masini, ar iesi un consum mediu de cca 5.3% - ajuta si faptul ca o masina este pe GPL) ceea ce este foarte, foarte bine.

Cu contactele pe care le am incheiate (si in mare parte si onorate, de anul trecut) ma apropii deja in 2025 de pragul de 250k de euro pentru limita de platitor de impozit pe profit 16%, iar daca mai vin si alte contracte, este aproape sigur ca voi depasi acest prag. Iar la platitor de impozit pe profit 16%, deja ar deveni avantajos sa ma angajez la propria firma, cu o singura conditie, adica cu un pariu pe termen lung, deoarece contributiile la pensii s-ar deduce din impozitul pe profit si din dividende, astfel incat, daca as incasa pensie cativa ani buni, as fi pe plus, lucru care nu ma tenteaza si pe care sper sa nu il fac, oricum contribui la pensii ca si PFA la nivelul a 24 de salarii (iar vechimea si contributiile de pana acum ar trebui sa imi asigure deja un minimum de 40 puncte de pensie).

Asa ca, cel mai probabil, anul acesta voi deveni si eu platitor de impozit pe profit, ceea ce inseamna ca, dintr-o data, multumita iscusitilor carmaci, sa fii PFA devine (din nou) o varianta castigatoare, cand e vorba de sume de peste 250k euro. Bine, ramane de vazut pentru cat timp ar putea sa fie castigatoare.

Cel mai probabil voi ramane cu firma platitoare de impozit pe profit, firma pe care voi cauta sa limitez de anul viitor contractele atat cat sa ma mentin pe linia de plutire - respectiv sa compensez contractele cu salarii, topo, expertize, verificari tehnice si cheltuieli auto - care ajung pe la un total cca 100k euro, iar restul contractelor (in cazul in care ma mentin la acelasi nivel) sa mearga pe PFA, unde dupa plata contributilor la sanatate si la pensii, ar ramane doar 10% impozit pe venit net (care se compenseaza deja cu 10% impozit pe didvidende) si s-ar economisi astfel cei 16% impozitul pe profit brut (ceea ce ar insemna 32k euro economisiti la un profit net de 200k pe PFA, ceea ce este mult, maica!).

Singurul dezavantaj ar fi dat de faptul ca as deveni platitor de TVA si pe PFA, ceea ce inseamna ca, pentru contractele mici cu parteneri privati neplatitori de TVA, ar reprezenta un cost suplimentar, dezavantaj care nu este atat de mare pentru ca ponderea contractelor mici este undeva de pana la 5%.

Nu ma intereseaza artificiile financiare, nu vreau sa imi fac firme prin Bulgaria sau sa recurg la alte metode, vreau sa lucrez si sa functionez in conditii legale si ma intereseaza sa-mi optimizez veniturile, iar in conditiile legislatiei din 2025, varianta cea mai avantajoasa (re)devine PFA-ul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu