duminică, 23 februarie 2025

Banci si credite

Relatia mea cu bancile este una impusa. Nu-mi doresc sa lucrez cu ele, dar sunt obligat, nu pot sa am firma si sa lucrez doar cu cash, musai anumite operatiuni prin Trezorerie si altele prin banca. Asa ca, le evit pe cat posibil, lucrez de nevoie cu BT si cu Raiff, de preferat doar online. Nu spun ca nu am mai prins si cativa oameni decenti prin banci, dar pe multi imi venea sa-i bat cu ranga, sa le dau numa-n gura. Unul din motive ii dat de faptul ca angajata jumatatii o vrut sa faca imprumut la Raiff, si da-i cu adeverinte, da-i cu chestionare completate si drumuri la banca, ca sa ii spuna aia dupa vreo 7 zile ca de fapt nu pot sa ii dea imprumut. In fine, i-o dat jumatatea mai buna banii aia imprumut, ca era voarba doar de 6k de euro, doar ca dupa o luna o inceput cei de la Raiff sa o cheme pe angajata sa ii dea imprumutut. Da' o ranga in falci, nu vreti voi?

Sunt cateva dudui prin banci care ar merita numa' suturi in dinti. Aveau impresia ca m-au castigat la loz in plic. Ca sa fac eu nu stiu ce sloboz con carne, actualizarea datelor, scoring nu stiu de care sau mai stiu eu ce tampenii. Nu vreau! Nu am de ce. Nu am luat imprumut (cred ca de mai bine de 25 de ani) din banca si nici nu intentionez. Ca poate, totusi, doresc. Da, doresc sa ma lasati naibii in pace, sa nu ma deranjati.

Am avut o incercare de a constitui o garantie de buna executie in banca, dar am descoperit rapid ca e mult mai ok la Trezo. Platesc salariile lunar online, darile la stat le achit prin Trezo cu OPME, si aia e, asta e toata interactiunea mea cu bancile. Din hasti in pasti ma mai suna cate o duduie, ca sa merg pana la sucursala, si spun clar si raspicat ca nu vreau nici sa merg si nici sa ma mai apeleze.

In schimb, colega, cand s-a angajt la mine, era cu rate la banci si are alta relatie cu bancile, de rate stiu ca a scapat rapid si nu a mai facut altele, pentru ca in momentul in care si-a cumparat locuinta, i-am dat eu bani imprumut. Acum, daca primeste si dividende, priveste alfel lucrurile. S-ar muta la un apartament cu 3 camere, dar ar pastra si actuala locuinta, sa o inchirieze si sa-i ramana de achitat la noua locuinta o rata mai mica. Asa ca s-a dus pe la banci si a verificat conditiile.

Inteleg ca la salariul pe care il are, ar primi lejer un imprumut de 200k euro, iar prin zona sunt apartamente cu trei camere decente pe la 70-80k euro. La 80k de euro imprumutati, rata ar fi undeva la 2.2mii lei lunar, iar prima locuinta poate sa o inchirieze lejer cu 1.2 mii lei/luna, ceea ce ar insemna 1 (una) mie lei rata/luna (la banii astia ar trebui sa isi cumpere apartament ieri), ceea ce mi se pare un mizilic, echivalentul a doua pachete de tigari / zi.

Asa ca, nu dati banii pe prostii (si luati apartamente la copii!), decat sa fumati, mai bine faceti credite la banci, e mai sanatos!

Loganet nou 1.0 TCE

Un fost coleg de munca si-a cumparat de curand loganet nou, metoda cu loganetul vechi dat la schimb. Si cand spun vechi, inseamna ca avea 4 ani si cca 40 mii km - 1.0TCE 101CP. A fost la revizie in reprezentanta, a vazut un loganet nou, manual - tot 1.0 TCE - 100CP - alb si cel nou si cel dat la schimb, si gata, a vrut si el, ca tot se plictisea degeaba. Cel vechi a fost evaluat la 7mii si ceva de euro, cel nou 15 mii si ceva de euro, asa ca 8mii de euro mai tarziu pleca fostul coleg fericit din reprezentanta.

Mi l-a dat pe mana, sa il conduc si sa-mi spun parerea. Cum sunt mai prost de felul meu, i-am spus omului ca-i superb, ca mi se pare foarte frumos si confortabil, ca-i o masina minunata si-i doresc sa il tina cat mai multi ani si fara sa aiba evenimente neplacute, partial adevarat, pentru ca, sincer, chiar ii doresc sa se bucure de masina cat mai mult si sa nu faca boroboate cu ea, dar la restul pot sa spun doar ca mi se pare o masina decenta, masina cu care cred ca e foarte ok sa iti faci treaba, si cam atat, nu pot sa spun ca mi-a placut.

Dupa care m-am suit in Polo, bucuros ca am revenit la trocariciul preferat, fara sa ma deranjeze tableta infipta in mijlocul bordului si fara sa imi vina sa ma sui in picioare pe acceleratie de fiecare data cand voiam sa depasesc. Si am revizuit calculele facute de fostul coleg. Diferenta de pret insemna 8mii euro/4ani = 2mii euro/an, + CASCO (alte riscuri la o masina de 15mii euro) si alte maruntisuri, ajungea omul lejer la 2500 euro/an (si implicit costuri / 10mii km).

La 5 masini ale mele, ar insemna 12.5 mii/an doar depreciere si CASCO. Daca fac un calcul rapid cu deprecierea masinilor pe care le-am avut pentru ultimii 5 ani, ies ca la sirioane am castigat cateva sute de euro (din dauna totala primita scad 400 de euro pentru cel casat, adun 100 pentru cel vandut si cel in funciune pot sa-l revand oricand cu 350 de euro, cat a costat - total Sirioane as fi un plus de cca 600 de euri) si la Polo-uri sunt pe plus cam 900 de euro (dauna totala primita de 3400 euro), celalalt polo cumparat cu 2.5 euro valoreaza cam tot atat si acum, iar fordul s-a devalorizat undeva la pana la 1000 de euro, am gasit la fel la pretul la care l-am cumparat. Practic, daca as vinde acum toate masinile pe care le am, as fi cu un mic plus fata de pretul de achizitie, in cel mai rau caz as fi pe zero. Golful nu il mai iau in calcul, doar ce l-am cuparat de doua luni si zic ca l-am luat sub pretul pietei.

Daca iau in calcul strict ultimii 4 ani, ar iesi un 50 mii de euro. Bani pierduti, daca imi luam masini noi. Asta raportat la loganetul fostului coleg, daca as fi luat VW, Ford si Toyota (ca nu cred ca ai de unde sa cumperi Daihatsu de nou in ro), probabil ca as fi pierdut si mai multi bani, luand in considerare deprecierea data de vechimea masinilor. Daca iau in considerare si cei 120k/an km parcursi la munca eu si colegii + 30k facuti de doamna, pai deja jucam in alta liga, pentru ca buy back la 40mii de km cum o facut colegul ii una, si la 250 mii km (cam cat am condus eu in ultimii 4 ani) ii cu totul si cu totul alceva, cred ca luam 3 semine si o flegma la revanzare.

Nu ca n-as fi stiut, dar mi-am reconfirmat inca o data ca nu sunt facut pentru masini noi. Imi spunea mecanicul meu ca uite, Florine, Duster nou, o frumusete, il apreciaza strainii si noi il injuram ca ni se pare scump la 20+ de mii de euro. Si i-am raspuns omului ca imi place si mie, nu injur, maica, ca nu ma ajuta, dar mi se pare scump si mie la 20k, daca o sa am nevoie de un 4x4 o sa iau in calcul sa cumpar unul fix cum a vandut colegul asta al meu, dupa 4 ani la mai putin de jumatate valoarea masinii, de preferat cu 40mii km in bord, in mod clar pe firma, sa deduc impozitele si TVA-ul de pe ea, ca daca o iau la 8mii pe firma si aplic toate deducerile, ar ramane undeva la 5k de euro, suma pe care o rotunjesc altcumva cand o pronunt, maica.

Deci, da, sunt zgarcit, stiu, nu trebuie sa mi-o mai spuna si altii, si ma bucur ca nu i-am strigat colegului ca de 15 mii de euro imi luam 10 Sirioane si 5 Polo! Cand vine vorba de masini, e clar ca trebuia sa ma nasc scotian.

vineri, 7 februarie 2025

Should I stay or should I go

De cel putin 20 de ani, de cand jumatatea mai buna si-ai asumat niste riscuri si si-a facut SRL, putem sa spunem ca suntem administratori sau, cum ar spune unii, suntem patroni de firme. Din 2007 pana in 2015 am devenit (impreuna cu un colaborator) admistrator si asociat cu o firma care se ocupa cu reparatii si comercializarea PC-urilor (ne-au trecut cateva zeci de mii de PC-uri si laptopuri prin maini), iar din 2015 pana in prezent sunt administrator pentru doua firme si a unui PFA.

Asta in timp ce am pe cartea de munca 18 ani vechime ca angajat, incepand cu muncitor necalificat si pana la director judetean cu pest 100 de oameni in subrodine. Asa ca am experienta si ca angajat si ca administrator de firma, cat de cat inteleg din amandoua cate ceva.

Imi este ceva mai greu putin sa pricep de ce se plang si unii si altii. Pot sa inteleg de ce te plangi pe moment, esti nervos, frustrat sau te simti nedreptatit, te descarci cumva de sentimentele care te framanta sau te apasa, defulezi si aia este, te simti mai usor, mai liber si mai stralucitor, plm. Dar sa te plangi tot timpul de asa ceva, mi se pare mizerie infecta si futila care nu produce nimic bun. Patronii? Sunt rai, maica, sug sangele boborului, se imbogatesc pe spinarea angajatilor! Angajatii, pai sunt lenesi, mint, pupincuristi, fura, lustruiesc menta si nu isi merita salariul. Dupa umila parere, toate astea sunt doar niste mizerii inutile.

De ce se ajunge in situatia asta? Pentru ca sunt prosti si unii si altii, pentru ca se complac sau pentru ca trag mata de coada si nu au tupeul sa ia taurul de coarne. La inceput, se fac niste promisiuni (unii le numesc contracte - tu promiti ca faci XYZ, eu promit ca fac ABC). Doar ca, uneori, acele promisiuni au probleme serioase de formulare, devin foarte interpretabile, macar pentru una dintre parti. Si in momentul in care promisiunea nu mai este atragatoare sau acceptabila, ar trebui ca ea sa inceteze. Fara discutii, fara negocieri. Eu asa am procedat si asa cred ca este cel mai corect (pentru toate partile) sa se procedeze. Nu-ti convine? La revedere! Nu poti sa faci lucrul asta cu un functionar public, de regula doar dupa trei ani cu calificative negative poti sa desfaci contrctul unui functionar public, altfel, este extrem de greu sa disponibilizezi un functionar public - dar astea sunt exceptiile si lasam functionarii publici pentru alta data.

Inteleg ca fiind administrator de firma, trebuie sa fii mai responsabil decat un angajat, asta cel putin daca inchei un contract de munca pe o perioada nedeterminata. In baza acelui contract, angajatul se poate inhama la un credit la banca pe o perioada lunga, banzandu-se pe acea perioada nedeterminata (care este uneori rezolvata cu salarii compensatorii samd). Tocmai pe motivul asta, am un colaborator care incheie doar contracte anuale. Omul s-a intalnit de cateva ori cu doamna cu coasa si isi face planurile de viitor putin altcumva. Se termina anul, hai sa vedem daca reinoim contractul. Hai sa vedem daca mai tin firma inca un an sau o inchid, ca nu sunt obligat sa mor cu firma de gat.

Cam asta a fost si motivul pentru care am muncit singur in firma din 2015 pana in 2021. Nu am vrut sa fiu responsabil pentru siguranta financiara a angajatilor. Am fost un fel de 5 in 1, am avut noroc ca stiam foarte bine si devize, partea de programe de proiectare, legislatie in domeniul constructiilor, ceva contabilitate si partea de executie in teren pentru dirigentia de santier. Am centrat, tras la poarta si aparat, eu am servit si eu am primit cel putin 6 ani de zile. Asta in timp ce unii radeau de mine, ca ce patron sunt eu de muncesc singur pana imi sar capacele.

Pot sa spun ca am fost norocos, am stiut ca nu o sa pot sa duc lucrurile la nesfarsit muncind ca boul in jug, asa ca am angajat, in prima faza un pensionar si o colega foarte tanara - cu ceva experienta pe partea de devize. Daca pe tip il cunosteam cat de cat, stiam ca e serios si ca are habar de meserie, despre respectiva colega nu stiam nimic, dar nimic nimic. Tipa a spus clar ca pleca de la locul de munca pe motive de director (politic numit, cum alfel) tampit, ca vine la mine sau nu, ea de plecat tot pleaca de la vechea firma (asumata!). Asa ca am facut o promisiune, vine la mine pentru o perioada de 6 luni, de proba.

Si jur ca in cele 6 luni am vrut sa ii spun de mai multe ori sa incheiem colaborarea, ne pierdeam timpul. Din fericire, nu am facut-o, mereu am mai acordat inca o sansa, mereu am cautat sa imbunatatesc lucrurile. Cam dupa un an, a inceput sa prinda lucrurile si sa munceasca eficient, cel putin la nivelul in care sa isi scoata salariu si sa nu mai merg in pierdere cu ea. Serios, primul an am pierdut bani cu ambii. Si ca sa fie lucrurile ok, cam dupa un an, cand a inceput sa inteleaga lucrurile si sa fie eficienta, au venit altii si i-au facut oferte salariale mai bune decat ce avea la mine. Din fericire, a preferat sa ramana.

Cand a venit vorba de contracte, i-am pus sa-si faca singuri contractele. Eu am stabilit doar nivelul salarial, in rest, clauze, obligatii si raspunderi, le-am dat mana libera. Concediu, libere, suplimetare, au avutde ales. M-am tinut de contractele acelea cu sfintenie. Am platit salariile si contributiile la timp. Am plusat si extra contracte, ca mod de apreciere.

I-am ajutat pe ambii cu problemele personale (chirii, sanatate, procese, cumparat locuinta samd). Desi nu am prevazut asa ceva in contracte - le-am pus la dispozitie masini de serviciu, cu toate cheltuielile la mine (asigurari, revizii si carburant, carburant inclusiv pentru deplasarile in scop personal).

Am avut grija sa le maresc in permanenta salariile. Fata de 2021, suntem la dublu, chiar daca inflatia nu este 100% din 2021 si pana acum, dar ne merge bine si este normal sa tin cont de aspectul asta. Colega a primit anul acesta si dividende aferente anului 2024 si a primit in fiecare an (cumulate) prime care depsesc cel putin doua salarii.

Ne spunem tot ce gresim, incercam sa invatam si din greseli si sa fim din ce in ce mai buni. Am invatat-o sa-si faca PFA, i-am dat cotrnacte pe PFA-ul ei si o invat cum sa le gestioneze si cum sa solutioneze problemele aparute. O prezint beneficiarilor, verificatorilor si colaboratorilor. Sper ca in 3 max. 4 ani sa fie ea administratorul firmelor mele. Colegul are PFA-ul lui si ii dau si lui contracte separat pe langa partea de coalborare. Anul trecut ne-am mutat din sediul inchiriat intr-o cladire proprie. Banii economisiti de pe chirie, au intrat in salariile colegilor.

Si din toata treaba asta, ei au concediu cate 28 de zile, lucru pe care eu nu mi l-am permis pana acum. Ei termina programul la ora 16:30, eu termin de multe ori la ora 22. Dar de fiecare data cand am avut de tras tare, i-am intrebat daca pot sa vina sa faca suplimentare (platite dublu, fara discutii). De cele mai multe ori au putut, dar daca au fost probleme personale, am tras tare si singur.

Si in cei 20 de ani in care am tras impreuna cu jumatatea mai buna pentru firma noastra, cand am reparat si pregatit zeci de mii de PC-uri, sau cand am facut sute de proiecte si verificat zeci de lucrari, mereu am aflat ca sunt o jigodie si ca sug sangele si seva boborului, ca un patron nemernic si nesimtit ce eram eu.

O multime de puleti imi explicatu ca patronii: - isi iau merc, porsche sau Bemeweu (n-am avut asa ceva, nici eu, nici doamna, dar probabil ca o sa luam un Mercedes, sa jucam si noi, regulamentar, in liga care trebuie)

- dau bani de salariu la plic nu platesc contributiile (un angajat mi-a propus candva varianta asta, i-am spus ca prefer sa o aiba mare - pensia, zic, am fost mereu cu contributiile la zi, chiar si cand nu am avut bani in firma si am platit luni intregi salariile si contributiile din buzunarul prorpiu)

- dau salariu minim pe economie sau nu-ti maresc salariul cu anii (nici eu nici doamna nu am avut vreodata un angajat cu salariu minim, dimpotriva, salariile le-am actualizat de regula de doua ori/an)

- nu fac nimic, mai mult incurca decat ajuta (nimic mai fals, pana acum si eu si doamna am avut ani intregi in care am dus munca de pe firme singuri, eu stiu sa fac tot ce fac angajatii mei, ei nu stiu sa faca tot ce stiu eu sa fac, la fel si in cazul jumatatii)

- patronii au amante, amanti (bai, de ce? aici am o problema, ca n-am avut, nu am si imi place sa cred ca doamna-i tot asa)

- te pun sa muncesti suplimentar, nu respecta zilele de concediu (din 2015 pana acum, sunt sigur ca am avut sub 10 zile libere / an, concediu nu am, ca nu sunt angajat LOL, dar angajatii nostri si-au luat toate zilele de concediu si uneori si in plus, pentru probleme mai delicate)

- isi bat nevestele, amantele (ce? cine? ma declar confuz, nu inteleg de unde asa idei)

- fac evaziune fiscala (eu nu lucrez cu cash, doar facturi-totul trece prin e-factura, rulez banii prin trezorerie, fiscul are control 100% pe banii mei, la fel si jumatatea mai buna)

Mai sunt multe aspecte puse in carca patronilor, parte dintre ele adevarate si justificate pentru unii dintre patroni. Dar fix patronii aia ar trebui taxati si blamanti, aia care fac mizerii. Nu ai concediu, pleci in secunda 2 din firma si faci si sesizare la ITM. Nu iti primesti drepturile salariale, pleci instatnt si sesisezi si ANAF-ul. Asta trebuie facut, nu continuata relatia de colaborare abuz, pentru ca, daca patronii aia se comporta ca niste jigodii, nu se vor schimba. Orice relatie abuziva ar trebui intrerupta de urgenta. Asta este arma angajatului, asta este cartea lui, si cartea asta am jucat-o ori de cate ori a fost cazul.

Cand am plecat din functia de inspector, aveam colegi din alte judete care se mirau de ce am plecat, ce daca pute putin, macar era caldut. Colegii de judet stiau de ce am plecat, unul dintre ei a plecat la randul lui la putin timp dupa mine, am colaborat si mai colaborez cu el in privat, dar celorlalti le-a fost mai comod sa ramana, suportau duhoarea si era ok, dadeau cu cardul la sfarsitul lunii si erau multumiti.

Sunt si oameni care nu se bazeza foarte mult pe fortele prorprii si nu au curajul sa plece dintr-o firma in momentul in care nu le mai convine. Ok, inteleg, nu toti au puterea sa spuna STOP in momentul in care nu le mai convine, dar hei, macar incepi sa cauti ceva in alta parte, nu pisi ochii ca nu-ti convine patronul si politica firmei.

Bun, pot sa inteleg daca sunt rate pentru rude cu probleme de sanatate, e cam greu sa iesi dintr-o asfel de relatie abuziva cand ai oameni care depind de tine. Dar daca sunt rate la casa, la masia, telefoane sau mai stiu eu ce miniuni, am plecat instant, fara discutii, fara preaviz, fara nimic. Mars ma! Nu-mi convine, nu ma tine nimeni cu forta sclav pe plantatie. Mai ales daca ma bazez pe mine, ca sunt bun, ca stiu ceva, ca sunt in stare sa aduc plusvaloare. Daca sunt bun, imediat imi gasesc alt loc de munca sau, de ce nu, ma fac chiar eu patron, nu? Nu. Preferam sa ne plangem, reeeeeeeeee, ptraonii ie rai, maica, nu ne merita!

Asa este, sunt cazuri in care administratorii sunt niste jigodii care au prins o conjuctura favorabila si chiar isi bat joc de unii angajati, dar vinovate sunt ambele parti in egala masura, o parte pentru ca profita si cealalta pentru ca accepta. Plecati, plecati in secunda 1, plecati de indata ce stiti ca sunteti nedrpeptatiti, nu acceptati asa ceva, pentru ca daca acceptati, va deveni normalitate. Daca va bazati pe ceva, sigur puteti sa gasiti un loc de munca unde sa fiti respectati sau, si mai bine, plecati pe cont propriu. Niciodata nu am muncit ca angajat ca si cum am muncit pe cont propriu. Atat timp cat faceti bine ceea ce faceti, sa nu va fie niciodata frica sa plecati de la un loc de munca unde sunteti nedreptatiti.

Polo 1.9 vs. Golf 1.9

La inceputul anului am cumparat la repezeala un Golf 5 1.9TDI si 105CP, condus de un batranel pana la piata, nu bate nu troncane primul proprietar LOL. Masina este decenta, a fost intretinuta corespunzator asa ca i-am facut rapid o revizie (placute de frana, schimb distributie, schimb ulei motor, ulei cutie - distributia avea doar 30mii km dar avea deja 6 ani vechime si nu are rost sa fim scotieni doar pentru 100 de euro), i-am pus scut metalic (scuturile din plastic sunt cam degeaba pe drumurile in lucru) si am prezentat-o santierelor pe care dam cu sapa.

Nu prea am cum sa nu fac comparatii cu Polo 1.9TDI (s-a mai spus ca sunt cocalar? totusi, unul mai mic, ca nu ma arunc la BMW), pentru ca le am si le conduc pe ambele, iar diferentele mi se par destul de mari. In primul rand, cei 105CP pentru Golf V sunt cam putini, masina e mai grea decat Polo iar cutia de viteze nu o ajuta foarte mult. Parerea mea (sa nu-i spunem personala, ca-i mica si ea si poate o doare) este ca cel mai potrivit motor de pe Golf V este cel de 2.0 - ambele versiuni, 140CP si 170CP, doar ca 2.0 vine cu un consum mai mare, cu probleme dese la chiulasa si la turbo, insa diferentele intre 1.9 (nu mai zic nimic despre cel de 90CP) si 2.0 sunt imediat sesizabile.

Eu vad Golful V 1.9 ca pe un mic tanc, butucanos, puternic, robust, doar ca mai lent decat Polo 1.9. Interiorul are un plus la Golf V in comparatie cu Polo, este ceva mai elegant si mai confortabil decat Polo, spatiu mai mult, materialele sunt mai bune calitativ si scaunele mai confortabile. Golful V este mai stabil si are suspensia mai buna (conteaza si faptul ca Golful are suspensie independenta pe spate in timp ce Polo are punte rigida), dar motorul este ceva mai galagios la Golf. Fiind mai lent, va beneficia cat de curand si de Stage1 (va ajunge la cca 130CP).

Pentru drumuri mai lungi, daca nu ma grabesc, mai ales daca sunt si portiuni de autostrada, prefer Golful V, este mai confortabil.

Daca ma grabesc (si eu mai tot timpul ma grabesc), daca am nevoie sa ma misc rapid, Polo 1.9TDI este mai fasnet, mai agil, rapoartele cutiei sunt mai bune, se simte mai bine cum intra turbo iar consumul este semnificativ mai mic. Asa ca am mai cumparat inca un Polo 1.9TDI, norocos cum sunt, l-am nimerit cu km putini, cumparat de la un batranel (pana la piata, nu bate, nu troncane, porneste la sfert, pacat ca-i negru, dar nu mai fac nazuri la culoare), fost sofer la ambasada si de curand pensionar.

sâmbătă, 1 februarie 2025

Cheltuieli, PFA si SRL

Ca urmare a intrarii in vigoare a Ordonantei de Urgenta nr. 156/2024 privind unele masuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice pentru fundamentarea bugetului general consolidat pe anul 2025, firma jumatatii mai bune a trecut de anul acesta de la platitoare de impozit pe venit (3%) la impozit pe profit (16%). Desi la prima vedere pare ca ar fi dezavantajata, lucrurile stau exact invers, pentru ca ea are rulaj de marfuri mare (implicit venit mare) si profit mai mic. La un calcul sumar, anul trecut a platit ca si impozit aferent venitului de 1,3milx0.03% = 39 mii lei. La un profit de 160 mii lei, ar fi platit x0.16% impozit pe profit = 25 mii lei.

Simplificat, de anul acesta va plati impozitul (pe profit) cam la jumatate din valoarea pe care o platea pana acum. Asta ar fi prima modificare pentru SRL-ul ei, a doua ar fi ca, implicit, avand un impozit mai mare pe profit, cheltuielile pentru firma ei vor fi de anul acesta in formula - bun cumparat - 19% TVA, - 16% impozit pe profit -10% impozit pe dividende (chiar daca adunat 19+16+10=45, aceste procente se aplica succesiv profitului brut si nu ajung la 45%) = aprox 34%, bani pe care nu ii mai da statului daca isi cumpara ceva pentru firma.

In conditiile in care ,,ai reducere" 34% la orice ai cheltui, te uiti cu alti ochi la cheltuieli. O masina de 10 mii euro costa de fapt 6,6 mii, si tot asa. Cum are sediu (relativ) nou - probabil cea mai buna investitie (in special pe parte de confort - structura de zidarie de caramida de 38cm - inertie termica mare - si termoizolatie de 20cm - rezistenta termica buna - rezulta variatii de temperatura mici atat vara cat si iarna, cu consum de energie redus) facuta pentru SRL-ul ei - masina relativ noua, partea de amenajare interior - mobila, doatari, AC, echipamente IT si ce se mai poate aduna intr-un sediu - sunt de cca 4 ani, probabil ca nu va reusi sa aiba cheltuieli foarte mari, dar in mod cert o sa imbunatatesc si mai mult partea de comfort, si devine foarte avantajos pentru ea sa isi mareasca salariul.

La mine lucrurile stau exact invers, OUG nr. 156/2024 elimina si facilitatile din constructii si imi tranteste si pragul de 250k euro pentru impozit pe profit de 16%, impozit care ma dezavantajeaza pe mine, deoarece eu prestez servicii, nu rulez marfuri, si veniturile mele sunt simtitor mai apropiate de profit in comparatie cu cei care ruleaza marfuri. In 30 dec.2024, cu putin ajutor din partea colaboratorilor, as mai fi avut posibilitatea de a factura inca 50 mii euro si ajungeam in felul acesta la venituri totale de cca 290k pentru anul 2024 (se cumuleaza activitatea SRL cu activitatea PFA). Asa ca veniturile s-au oprit aproape de limita stabilita de guvern, limita care deja imi este cam mica, pentru anul acesta.

Daca la mine impozitul pe venit a fost de cca 30 mii lei, impozitul pe profit 16% ar fi fost de 70mii lei daca as fi trecut de pragul de 250k euro (pierdeam 8k euro). Asta pentru ca eu nu am cheltuieli mari, cea mai mare cheltuiala a mea o reprezinta salariile (care sunt si mai mari de la 1 ian 2025), urmate la mare distanta de masuratori topografice, rapoarte de expertiza tehnica si verificari tehnice de specialitate. Chirie nu platesc, iar cheltuielile cu autoturismele sunt relativ mici, cca 50mii lei/an (tinand cont de faptul ca am parcurs in interes de serviciu 125k km, din care eu cca 65 mii km iar cei trei angajati cam 60 mii km - am alergat mai mult decat toti trei la un loc LOL - daca scad asigurarile pentru 4 masini, ar iesi un consum mediu de cca 5.3% - ajuta si faptul ca o masina este pe GPL) ceea ce este foarte, foarte bine.

Cu contactele pe care le am incheiate (si in mare parte si onorate, de anul trecut) ma apropii deja in 2025 de pragul de 250k de euro pentru limita de platitor de impozit pe profit 16%, iar daca mai vin si alte contracte, este aproape sigur ca voi depasi acest prag. Iar la platitor de impozit pe profit 16%, deja ar deveni avantajos sa ma angajez la propria firma, cu o singura conditie, adica cu un pariu pe termen lung, deoarece contributiile la pensii s-ar deduce din impozitul pe profit si din dividende, astfel incat, daca as incasa pensie cativa ani buni, as fi pe plus, lucru care nu ma tenteaza si pe care sper sa nu il fac, oricum contribui la pensii ca si PFA la nivelul a 24 de salarii (iar vechimea si contributiile de pana acum ar trebui sa imi asigure deja un minimum de 40 puncte de pensie).

Asa ca, cel mai probabil, anul acesta voi deveni si eu platitor de impozit pe profit, ceea ce inseamna ca, dintr-o data, multumita iscusitilor carmaci, sa fii PFA devine (din nou) o varianta castigatoare, cand e vorba de sume de peste 250k euro. Bine, ramane de vazut pentru cat timp ar putea sa fie castigatoare.

Cel mai probabil voi ramane cu firma platitoare de impozit pe profit, firma pe care voi cauta sa limitez de anul viitor contractele atat cat sa ma mentin pe linia de plutire - respectiv sa compensez contractele cu salarii, topo, expertize, verificari tehnice si cheltuieli auto - care ajung pe la un total cca 100k euro, iar restul contractelor (in cazul in care ma mentin la acelasi nivel) sa mearga pe PFA, unde dupa plata contributilor la sanatate si la pensii, ar ramane doar 10% impozit pe venit net (care se compenseaza deja cu 10% impozit pe didvidende) si s-ar economisi astfel cei 16% impozitul pe profit brut (ceea ce ar insemna 32k euro economisiti la un profit net de 200k pe PFA, ceea ce este mult, maica!).

Singurul dezavantaj ar fi dat de faptul ca as deveni platitor de TVA si pe PFA, ceea ce inseamna ca, pentru contractele mici cu parteneri privati neplatitori de TVA, ar reprezenta un cost suplimentar, dezavantaj care nu este atat de mare pentru ca ponderea contractelor mici este undeva de pana la 5%.

Nu ma intereseaza artificiile financiare, nu vreau sa imi fac firme prin Bulgaria sau sa recurg la alte metode, vreau sa lucrez si sa functionez in conditii legale si ma intereseaza sa-mi optimizez veniturile, iar in conditiile legislatiei din 2025, varianta cea mai avantajoasa (re)devine PFA-ul.