Atat enel cat si PPC au intarziat la modul foarte serios cu emiterea facturilor, au emis cu intarzieri de 6-12 luni facturile cu minus (unde au de platit bani prosumatorilor), facturi care se achita de catre PPC la 24 de luni de la data emiterii. Pe modelul ca daca injectezi in ianuarie 2023, factura pentru energie o emite PPC-ul prin august 2023 (plus minus) si achita energia livrata de prosumator in august 2025. Tinand cont ca micii prosumatori au facturi de cateva sute de lei, nu ar trebui sa fie o problema intarzierea la plata, problema este data de faptul ca PPC sunt pe lista marilor datornici, iar daca maine ar pleca toti prosumatorii de la PPC (la plecare sunt obligati sa achite toate facturile la zi), in mod cert ca nu ar avea de unde sa ii plateasca. Jaf in ciuperci.
Cum cei de la PPC nu produc energie electrica (cum produc cei de la Hidroelectrica), preturile pentru kw sunt ceva mai mari decat la HE, atat pentru consumatori cat si pentru prosumatori, daca produci, este ok sa ramai la un operator care nu produce energie electrica, daca doar consumi, ar trebui sa scrie pe tine HidroElectrica de ieri. Au platit cei de la PPC in 2022 - 2023 chiar si 80-90 de bani /kw, in ultima perioada platesc cca 50 - 55 de bani/kw injectat in retea, acceptabil.
Eu produc in medie cca 1.2 Mwh/luna, consum cca 0,5Mwh (da, stiu, 500kwh consum lunar este multisor, dar tocmai din acest motiv am montat panouri) ramanand un surplus de cca 0,7mwh lunar (adica cca +350 lei de primit de la PPC in fiecare luna, deocamdata ar fi de incasat de la PPC cca 8 mii lei catre mine, bani pe care ar trebui sa ii incasez esalonat in 24 luni sau toti deodata daca renunt la contractul cu PPC). Daca socotesc consumul pentru 3 ani + cei cca 8mii lei, am recuperat pana acum peste 20 mii lei din investitia de 32 mii lei, si in maximum 1,5 ani as amortiza investitia.
Bateriile ajuta prin faptul ca mai trag foarte putina energie electrica din retea, noaptea si in perioadele mai fara soare, trag doar din baterii, iar in caz ca pica reteaua (se ia curentul) nu sunt afectat. Pentru cei care nu au tarife diferentiate (noapte/zi), nu vad cum ar putea sa fie rentabile bateriile, eu pe banii mei nu le-as fi pus, dar prin finantare, sa fie primit.
Noaptea se descarca bateriile undeva la 50% (sunt mai multi consumatori), ziua pe la ora 10 - 11 sunt 100% iar dupa ora 20, incep sa trag iarasi din baterii. Trecerea este insesizabila, am oprit de cateva ori intentionat alimentarea de la retea si am lasat PC-urile pornite, nici macar unul nu s-a restartat.
Ca minusuri, daca prinzi finantare prin casa verde, nu ar trebui sa fie parti negative (cu conditia sa ai un instalator serios), daca montezi panouri prin fonduri proprii (acum un sistem fotovoltaic de 5kw ar fi undeva pe la 15 mii lei, se amortizeaza lejer in 3-6 ani, in functie de consum, si aici ma refer la consumuri de minimum 200kwh/luna) si 3 mii de euro nu reprezinta un efort financiar prea mare, este iarasi ok, oricum ii primesti in cativa ani inapoi.
Singurul minus notabil ar fi factorul de risc. Daca montezi pe banii tai si esti intr-o zona cu multi prosumatori, poti sa ai tensiune pe retea de peste 250V, iar cand sari de 253V intra invertorul in protectie si trebuie repornit. Si cu cat vor fi mai multi prosumatori, cu atat mai mult vom avea tensiuni mari pe retea. Eu am prevazut si un stabilizator de tensiune de 10KVA - 8KW si macar stau linistit. Ar mai fi si riscul dat de grindina, dar daca stai la casa, cand faci asigurarea anuala, ai face bine sa asiguri si sistemul fotovoltaic.
Ca si plusuri, ar fi faptul ca se castiga pe partea de confort, pentru ca nu mai avem nici un fel de retinere si tresarire cand vine partea de consum de energie electrica (si nici consumul de apa, pompa sumbersibila si hidroforul tot cu energie electrica functioneaza) si nu avem nici un fel de apasare cand uitam electrocasnicele in functiune mai mult decat ar fi cazul. Nu te imbogatesti si nici nu saracesti cu panouri (500-700 lei/luna reprezinta o suma mai mica decat ce cheltuie un fumator pe tigari, unde fumator este de la un pachet in sus/zi, da?), dar macar ti se falfaie de consumurile de apa si energie electrica.
As mai monta panouri fotovoltaice? Daca as avea de gand sa mai folosesc o locatie mai mult de 5 ani, in mod cert mi-as punte peste tot panouri fotovoltaice, dar atat timp cat se pune problema sa ne facem bagajele in urmatorii 3-4 ani, deocamdata ne multumim cu cele pe care le avem deja.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu