marți, 17 decembrie 2024

Sfarsit de an

De cativa ani buni, sfarsitul de an a reprezentat ceva mai multa munca. Majoritatea beneficiarilor vor sa receptioneze lucrarile si sa faca plati pentru a nu ramane cu restante pentru noul an. Anul acesta vine tot cu un decembrie incarcat si aglomerat, dar ceva mai relaxat decat anul trecut. Daca anul trecut in decembrie am avut nopti muncite / nedormite, anul acesta se pare ca scap de problema aceasta.

Voi munci si de craciun, voi alerga pe la primarii cu facturi si receptii pana in 30 sau 31 decembrie, mai am de finalizat si de predat doua proiecte, dar cred ca reusesc sa fac lucrurile acestea cu un program de munca doar ziua, fara nopti nedormite.

Tot la sfarsitul fiecarui an, incerc sa ma organizez si pentru urmatorul an, stabilesc ce tipuri de lucrari voi lua, in ce voi investi, obiective de atins samd. Cu organizarea am stat foarte prost la un singur capitol, pana acum am fost mereu deficitar la capitolul timp liber.

Anul trecut am avut (teoretic) 5 zile de concediu la greci, 5 zile in care am avut laptopul cu mine si am muncit, la intoarcere aveam termen fix de predat proiect. Nu am fost nici macar o singura zi din cele 5 la plaja cu familia, deci nu pot sa-l consider concediu. Am muncit pana si in zilele libere legale, de cele mai multe ori si sambetele si duminicile. Angajatii mei au avut in schimb 28 de zile de concediu si este clar ca au fost liberi si de toate sarbatorile legale, lux pe care nu mi l-am permis.

Anul asta am stat ceva mai bine, am avut o zi (una) de concediu (legata cu sambata si duminica), zi(le) in care am fost acasa, acasa-acasa insemnand locul unde m-am nascut si unde am crescut. A fost al naibi de bine, perioanda aia chiar a contat. Bine, ma sunase o vaca de la AGFD, vaca care insista sa-i dau un IBAN ca sa incheiem un contract. Dupa ce i-am explicat frumos ca ori discut cu ea a doua zi ori nu incheiem nici un contract, deoarece sunt in concediu si nu mai permit cuiva sa-mi iroseasca timpul din concediu, vaca a insistat cu politicile firmei, asa ca m-a ajutat sa iau foarte rapid decizia de a blocha orice posibila viitoare colaborare cu astfel de specimene.

Colegii si-au luat cate 23 de zile de concediul anul acesta, dar urmeaza sa beneficieze si de restul de 5 cat de curand. Am reusit sa le dau prime si de sarbatorile de iarna. Parte buna este data de faptul ca, in martie, colega o sa incaseze si o parte din dividendele firmei, deoarece firma a crescut si datorita ei. Urmeaza (speram) sa preia firma dodoloata si sa o administreze cel tarziu dupa urmatorii 4 ani.

Am indrumat-o sa isi deschida un PFA, proiectele mele mai mici si mai putin complexe i le-am dat sa le elaboreze pe PFA-ul ei (din mai multe considerente), o ajut cat pot si cu activitatea ei pe PFA, atat cu solutii tehnice cat si cu resurse (timp, logistica samd). Invata sa isi negocieze contractele, se bucura de orice contract mai avantajos incheiat, vede cum trebuie sa abordeze solutiile, beneficiarii si modul de lucru cu colaboratorii. Cu activitatea de pe PFA, salariul si bonusurile de la firma, dupa patru ani de colaborare, reuseste sa isi achite integral locuinta. Nu e rau, nu e rau deloc, si ma bucur ca am putut sa o ajut, ar fi fost pacat sa faca imprumuturi la banci.

Anul acesta am finalizat mai mult de 40 de proiecte, este mult, este chiar foarte mult, sunt obosit, dar este o oboseala care vine la pachet si cu multe satisfactii. Anul acesta am refuzat destul de multe contracte, tocmai pe motive de oboseala. Din punct de vedere financiar, este cel mai bun an al meu. Nu stiu daca o sa mai am un an la fel de bun dpdv financiar, dar sunt multumit ca mi-am gestionat mai bine timpul, mi-am onorat toate contractele, am gasit solutii pentru situatiile neprevazute din executie, precum si de faptul ca beneficiarii sunt foarte multumiti de rezultate iar unii dintre ei au ajuns sa colaboreze exclusiv cu noi, in domeniul nostru.

Din ce am muncit deja (si nu voi incasa anul acesta din cauza O.U.G 107 04/09/2024, a intarzierii receptionarii unor obiective de catre autoritatile publice locale sau a pragului de incasari pe care nu vreau sa il depasesc pe una dintre firme si pe PFA), pana acum, daca nu am mai munci nici o secunda anul viitor, tot as avea asigurate profit si salariile pentru angajati pentru tot anul viitor si mai avem si lucrari de executat - cu termene foarte decente. Financiar, in pofida crizei care se prefigureaza, anul viitor va fi tot unul bun pentru noi (contractele mari sunt prin fonduri europene, sunt bani deja alocati, am obtinut deja finantare, sunt bani siguri, cum ar veni, iar unele servicii le-am prestat deja).

Diferenta notabila de anul viitor in comparatie cu anii trecuti va fi data de faptul ca voi avea concediu. Deja, pentru ianuarie, am programate minimum 10 zile de concediu. Cred ca va fi primul an (dupa multi) in care o sa apuc si eu sa am concediu macar cat un om normal, minimum 25 de zile. Concediu pe care o sa il pentrec in cea mai mare parte cu familia mea, concediu care in mod cert o sa ma ocup si de dorul de acasa. O sa avem de vizitat o gramada de locuri in zona de nord a tarii, pentru ca acolo va fi urmatorul meu proiect personal, acolo voi face casa de care sper sa ne bucuram cand ne vom retrage din activitate si vreau sa alegem locul impreuna cu copiii, sa le placa neaparat si lor si jumatatii mai bune.

Sper ca va fi intr-o zona in care sa avem sanse sa vedem mai des zapada, de preferat sa fie cat mai izolata, cat mai aproape de acasa - acasa (si fara vecini - ar fi ideal). Obligatoriu voi avea macar un paraias prin curte, casa va fi mica, doar parter, si va fi construita doar din caramida si lemn, cu semineu, soba si grinzi asa cum le facea bunicul meu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu