Deocamdata, cam putin si cam pe genunchi, din graba si pe fuga, se ingheata nivelul salariilor si al posturilor in sistemul bugetar. Daca vom avea un soi de guvern Boc2, ar fi bine sa ia cat mai curand cat mai multe masuri necesare in sectorul bugetar. Redimensionarea aparatelor institutiilor publice si a companiilor de stat ar trebui sa fie o prioritate.
Daca de la bugetari mai mult se ingheata si se ia mai putin (inteleg ca se pierd 800 de lei in vouchere de vacanta - un mizilic, as spune - si ceva mai multi bani pentru angajatii din penitenciare si politie), se ia sau se taie din privat.
Cresterea impozitului pe dividende de la 8% la 10% nu ma afecteaza la fel de mult pe cat ma afecteaza eliminarea facilitatilor fiscale din domeniul constructiilor (trebuie sa le maresc in prima faza semnificativ salariile angajatilor ca sa nu le scada venitul net, iar apoi va trebui sa le cresc din nou ca sa nu piarda pe parte de inflatie / putere de cumparare), si banuiesc ca la fel de afectati vor fi cei din domeniul agriculturii si IT. De la vremurile foarte bune in care eram cu 1% impozit pe venit si 5% impozit pe dividende, ajumgem la 16% impozit pe profit si 10 % impozit pe dividende + contributii la sanatate si pentru dividende (pe modelul ca de ce sa platim contributii la sanatate doar din venituri salariale cand putem sa luam si din dividende si din veniturile de pe PFA).
Din 2026 pragul pentru microintreprindere va fi de 100.000 de euro. Putin, extrem de putin, deoarece trebuie sa ai cel putin un angajat si contabilitate, niste chletuieli minime trebuie sa existe, daca mai scazi impozitul pe dividende si restul contributiilor, ramane ca microintreprinderile vor fi doar pentru afaceri foarte mici si castiguri modeste, de subzistenta. Daca o micro are 3-4 angajati, ca sa se incareze in pragul de 100k, ar insemna ca toti sa aiba venituri foarte modeste. In conditiile acestea, foarte multe micro se vor inchide, pentru ca nu mai merita sa te stresezi si sa risti ca sa investesti intr-o afacere care sa iti poata aduce venituri egale cu un salariu mediu al unui angajat, dar cu riscul de a munci in pierdere.
Oarecum, am avut noroc cu faptul ca am lasat o parte din facturi pentru sfarsitul anului, in felul acesta, daca nu mai facturez nimic anul acesta, ma calific la mustata pentru inca maximum un an la statutul de microintreprinderi. Tot ce nu facturez anul acesta voi factura la anul, cumulat cu contractele in derulare, o sa ma duca in pozitia in care nu o sa ma mai incadrez la statutul de microintreprindere si voi deveni platitor de impozit pe profit 16%. Cum eu prestez servicii si am profitul apropiat de cifra de afaceri si nu am nici cheltuieli mari, ma dezavantajeaza impozitul pe profit, dar mai am putin pana acolo si este posibil ca in momentul in care voi ajunge platitor de impozit pe profit, sa cresc si pragul cheltuielilor si/sau al investitiilor.
Am fost inspirat deoarece in trimestrul III am facut un bilant interimar si am ridicat dividendele aferente. Intentionez sa procedez la fel si anul viitor, vom avea cel putin un bilant intermimar.
Jumatatea mai buna trece direct la impozit pe profit dar, avand rulaj mare, va fi avantajata de trecerea la impozit pe profit (va plati cam jumatate impozit pe profit fata de cat platea impozit pe venit). Pana acum am fost foarte chibzuiti cu cheltuielile, insa in conditiile in care se vor duce catre stat TVA 19%, impozit pe profit 16% si impozit pe dividende 10% - aproape jumatate din bani, anul viitor va fi pentru noi unul al cheltuielilor, un an in care in care sigur vom fi fi mult mai generosi cand va fi vorba de cheltuielile pe firme.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu